Winkelgids

We willen in de decemberperiode allemaal graag winkelen in een prettige en feestelijke sfeer, met alle daarbij behorende versierselen, chocoladeletters, marsepein en natuurlijk Sint Nicolaas en Zwarte Piet. Al enige jaren is er probleem dat sommige winkeliers de sinterklaasperiode willen overslaan en reeds voor 5 december met kerstversieringen beginnen. Onze opvatting daarover zal duidelijk zijn, geen ballen voor de Sint.

Sinds vorig jaar is er echter een nieuw probleem bijgekomen, winkels, soms zelfs oer-Hollandse winkelketens, die Zwarte Piet uit de winkel weren in een poging om extremisten niet voor het hoofd te stoten. Weliswaar heeft een aantal winkelketens na het gerechtvaardigde protest van velen halfslachtige verklaringen uitgegeven in een overduidelijke poging de kool en de geit te sparen maar de gevolgen zijn overal zichtbaar. Zwarte Piet dreigt te verdwijnen uit de winkels en van het cadeaupapier.

Het zal duidelijk zijn dat de Vrije Sint deze ontwikkeling wil gaan omkeren. Wij willen kunnen winkelen in een prettige decembersfeer, die het leven in de donkere decembermaanden zoveel kleur geeft en Zwarte Piet is daar een wezenlijk onderdeel van. Wij verwachten en zien helaas dat wankelmoedige winkelketens ook dit jaar niet zullen schromen om Zwarte Piet te laten verdwijnen. Na alle protesten van het vorige jaar zal men waarschijnlijk niet openlijk gaan toegeven dat dit het geval is maar Piet simpelweg geruisloos wegzuiveren. Natuurlijk is het het goed recht van iedere winkelier zijn eigen commerciële keuzes te maken maar het is onze vrijheid om te winkelen in die winkels en bij die ketens waar de juiste sfeer wordt geschapen.

Daartoe zullen we een winkelgids gaan aanleggen waarin iedereen kan opzoeken bij welke winkels in zijn of haar omgeving prettig gewinkeld kan worden. Alleen winkels waarbij overduidelijk Sint en Zwarte Piet beide onderdeel van de versiering en feest uitmaken kunnen op deze lijst komen. Voor het samenstellen van de lijst maken wij gebruik van de informatie die wordt aangeleverd door onze leden  (de pietenpolitie), die de winkel in kwestie zullen bezoeken. Een halfslachtige brief in de krant aan Zwarte Piet zal niet voldoende zijn om een positieve vermelding in de lijst te krijgen. Indien u ongewenste verschijnselen zoals witte pieten of zelfs het verdwijnen van zwarte piet constateert, aarzel dan niet en stap onmiddellijk op de filiaalmanager af. Klagen helpt, zeker als dat door een meerderheid gebeurt. Maak duidelijk dat u niet wenst te winkelen daar waar het sinterklaasfeest geweld wordt aangedaan.

 

 

De "zwarte Lijst"

De Bijenkorf Heeft helaas besloten de bekende klimmende Zwarte Pieten te verbannen en te vervangen door gouden.
 Jumbo  Brabants concern dat desondanks witte pieten introduceerde. Lijkt doof voor de vraag van de klanten.
Hema De Hema kwam vorig jaar al negatief in het nieuws en heeft Zwarte Piet nu volledig laten verdwijnen. Zoveel mogelijk mijden is ons devies
 RTL Heeft zich met de club van sinterklaas ontwikkeld tot een agressief activistische bedrijf, daarom zoveel mogelijk negeren.

 

 

Waar te winkelen

 

Albert Heijn "Zwarte Piet hoort erbij". Voorlopig heeft AH het voordeel van de twijfel, maar we houden de zaak in de gaten
 Blokker  Blokker houdt de Pieten "basic zwart". Niet helemaal wat we willen maar voorlopig op de positieve lijst
Intratuin Gewoon een mooie folder met Zwarte Piet. We zouden bijna in de winter gaan tuinieren.
Centerparcs Een weekeindje weg met echte Zwarte Pieten

 

Copyright © 2019 de Vrije Sint. All Rights Reserved.