Het recht van demonstratie en Margalena de Waanzinnige

Snotterende snikkers op de snelweg zaterdag, ze hadden het wegenvignet voor de Republiek Friesland niet aangeschaft en moesten zich daarom onverrichter zaken terugtrekken op de instelling van Amsterdam. Ik kan dan ook bijna niet wachten totdat morgen de deugbladen binnenstromen. Handenwringend wacht ik op die onafzienbare brij van correcte verontwaardiging. De term grondwettelijk recht, hoofdletters en dikgedrukt zonder enige twijfel, gaat veel voorkomen. Waarschijnlijk worden we ook gewaarschuwd dat de treinen in tegenstelling tot de bussen wel bijna weer naar het Oosten rijden. Misschien zitten de Russen er ook achter, die wonen tenslotte net zoals de Friezen naar het oosten zoals de achterpaginafilosoof diepzinnig zal duiden.  Het moet nu wel echt een heksenketel zijn op die redacties. Welke columnisten zouden ze opgeroepen hebben om de verzetshelden van Joure weg te zetten als extremistische provinciale boeren? Asha , Aaf Foremann Aangerand Corstius natuurlijk, Rosanne de telefoniste van de NRC? Wie weet misschien Bassie zelf wel, het gaat hier tenslotte om het verval van de beschaving en dat is bij de NRC zoals wij weten Chefsache. Honderdvijftig verwarde demonstranten zijn onder politiebegeleiding teruggebracht naar de kliniek, maar wat erger is, het zijn Amsterdammers, dat kan niet zomaar!

Nu is denken bij de nationale kranten natuurlijk een sterk onderontwikkelde activiteit. Ik heb bij de Volkskrant weleens het idee dat de 845 columnisten op de redactie het met een stel hersenen moeten doen, maar in dit geval kan het geen kwaad.  Er is in Nederland vrijheid van demonstratie zoals we weten. Nu is dat recht overigens voornamelijk bedoeld om de burger tegen de overheid te beschermen, zodat die burger zijn mening, welke dan ook, in het publiek kan uitdragen.  De burgemeester heeft hierbij slechts een beperkte rol, het aanwijzen van plek waar de demonstranten veilig voor iedereen hun boodschap kunnen uitschreeuwen. Nu wil het natuurlijk voorkomen dat er een plaats met twee tegengestelde demonstraties te maken krijgt, zoals onlangs nog met Pegida en wat links-extremisten voorkwam. In dat geval wijst het gemeentebestuur twee locaties aan die ver uiteen liggen en voorkomt verder enige vorm van contact, dat werkt uitstekend. Een gemeente wil begrijpelijkerwijs geen demonstratie van de NVU voor een moskee op de dag van het offerfeest of een demonstratie van Ajaxieden in kakkerlakshirts voor de ingang van de Kuip. Dit had natuurlijk ook in Dokkum moeten gebeuren, de demonstratie/intocht van de pietgetrouwen bij de haven en een apart plein of industrieterrein voor de busjes uit Amsterdam. Voldoende ruimte ertussen en geen probleem. Er is namelijk wel recht op demonstratie maar geen recht op verstoring van andermans demonstratie of recht op bijwoning van een sinterklaasintocht.

Waarom dit in hemelsnaam niet gebeurd is? Wel Dongeradeel zucht nog onder resten van de rode radenrepubliek. PvdA-burgemeester Marga Waanders vond het noodzakelijk om achter de rug van haar bevolking met de anti-pietdemonstranten gezellig te overleggen over een mooi plekje voor de racismeroepers, midden tussen de onschuldige kinderen. Of ze dat soort gezellig overleg ook met de varkensmutsen van Pegida heeft als die tegen een AZC komen demonstreren vermeldt de geschiedenis niet. Verder vond ze het noodzakelijk om dit geheim te houden en zodoende het nepnieuws te verspreiden dat er geen demonstratie zou komen. Tsja zo’n PvdA-regent die werkt natuurlijk gaarne aan de verheffing van de achterlijke burgers die haar zijn toevertrouwd, zodat Marga in Friesland nu door het leven gaat als Margalena de Waanzinnige. Haar positie is onhoudbaar geworden en het zal niet lang duren voordat de minister Ollongren haar uit haar lijden en positie zal moeten verlossen.

En het demonstratierecht? Geen probleem, volgend jaar gewoon de intocht bij het kanaal en de demonstranten bij het industrieterrein. Als die twee keer in de regen op een verder leeg industrieterrein in de provincie hebben gestaan met wat bewakingsbouviers en druilerige regen zal hun enthousiasme ook wel wat dalen. Dat scheelt dan weer in de beveiligingskosten

Copyright © 2019 de Vrije Sint. All Rights Reserved.