Alles wat waar is, is weerloos

Sint-Nicolaas is het waar dat er leugenpers in Nederland bestaat, zo schreef Sanne mij. Nou, nou leugenpers Sanne, het is meer een citroenpers, die het laatste drupje wensdenken uit de waarheid wringt.

NOS.nl is zo’n plek waar de waarheid wringt. Let maar eens op plaats en tijd van artikelen. Een zogenaamd “verbod” op Piet door een Rotterdams schoolbestuur prijkte prominent op koppositie, de rectificatie (scholen mochten de keus zelf maken) werd niet geplaatst. Dit is standaardtactiek, gewenst nieuws met een suggestieve kop groots en langdurig op de voorpagina, details, correcties en nuanceringen niet, kort of slechts verborgen publiceren. Een kartelcourant schreef: “In België wordt Zwarte Piet afgeschaft met Pietenpact.” Dat dit bij nader inzien, slechts deugddromen betrof en Zwarte Piet overal in België vrolijk rondhuppelt, konden we dan weer nergens terugvinden. Je kunt veel vertellen met wat je waar en wanneer schrijft maar nog meer met wat je niet opschrijft. Bij het NOS-journaal op 5 december toont men toevallig een school zonder Zwarte Piet. In ieder bericht, in iedere zin, wordt zo in de feiten verstopt hoe de werkelijkheid eruit zou moeten zien. “Piet nog niet verdwenen”, “klassieke” of “ouderwetse” Piet lezen we dan. Elke boodschap wordt gefilterd door het ministerie van correcte meningen. Toen op de NOS-site een bericht werd geïllustreerd met een foto van Zwarte Piet werd dit na enkele minuten geruisloos aangepast naar een roetveeg. Nog stuitender was dat de NOS zelfs een bericht over KOZP-activiteiten aanpaste na aandringen van een van hun sympathisanten. In jaren 2016-2018 constateerde de EenVandaag enquête een dalende steun voor Zwarte Piet. Het bericht “Steun Zwarte Piet neemt af” prijkte jaarlijks triomfantelijk op de NOS-site. Toen in 2019 de trend keerde, negeerde men de uitslag van de (eigen) publieke omroep. Wel volgde enige tijd later een “nieuwe” peiling die, wat een verassing, concludeerde dat die steun afnam. Feitenvrij nieuws biedt weerstand aan de werkelijkheid. Miljoenen Nederlanders vieren vrolijk de intocht van Sint-Nicolaas met Zwarte Piet, de berichtgeving daarover is afwezig. Als echter een incident (of was het verward persoon) in Eindhoven “stinkboer” schreeuwt, dan overspoelen ons pagina’s vol racismeschande. De doodsbedreiging die de pietenband 3P’s liet stoppen, de vernieling en bekladding van winkels, de bedreiging en intimidatie van winkeliers ze haalden de voorpagina en de stalkshow niet. Is de waarheid er eigenlijk nog wel als niemand die vertoont of opschrijft?

De Nederlander is vastgebonden in een verduisterde kamer waarin hij slechts via de goedgekeurde media naar een schaduw van de werkelijkheid mag kijken. Liegen ze? Niet echt, maar men kan heel goed waarachtig van de werkelijkheid wegkijken. Alles wat waar is Sanne, is helaas weerloos.

Sint-Nicolaas