Ghanus

BLM’ers, KOZP’ers, TBS’ers en andere afkortingen op proefverlof jankten ontevreden toen Mark Rutte de deur van het torentje voor ze openhield. We kunnen alleen gelijk zijn als we allemaal geen toekomst hebben, sipten ze. Met Rutte en Kaag aan het bewind lijkt dat laatste nu gegarandeerd, maar desondanks blijft het pijnlijk dat de geschiedenis nog steeds niet is aangepast. Het verleden is tenslotte ook maar een mening en de gelijkheidshemel lonkt als we de geschiedenis dekoloniseren. Een intersecretionele commissie van de zusters van zeur gaat daarom het verhaal van Amsterdam herschrijven. Ondertussen is al duidelijk dat Amsterdam haar welvaart te danken heeft aan immigranten. Zo blijkt uit de Nieuwe Nederlandse geschiedenis dat de VOC is opgericht door een drietal Eskimo’s. Ook weten we dat de Surinamers na de jaren 70 Amsterdam weer hebben opgebouwd. Wel is er nog wat discussie wie Amsterdam nu eigenlijk hebben bevrijd, waren het de Syrische hersenchirurgen met scalpels of toch de Somaliërs met hun tanden. Historisch onderzoek moet verder uitwijzen of de tekst van het populaire liedje was: “Sjaan die heeft een Marokkaan” of “Trees die doet een Ghanees! De grachtenpanden worden  allemaal verdeeld onder de rechtmatige eigenaren en nu rest slechts het laatste puntje: dekolonisatie van de naam. Een goede kandidaat was Mocrum, om het sissende volksdeel wat meer voor het voetlicht te brengen maar dat rook naar Afrofobie omdat er geen zwart in zat.   Ghanagat dan misschien of toch maar zwart gat? Nee daar komt nooit iets uit dat is weer zo stigmatiserend. Een compromis dan maar, we noemen Amsterdam voortaan Ghanus….